Anmäl intresse
1
Biblioteket Designer – Mats Theselius

Biblioteket – något alldeles eget och annorlunda

Mats Theselius tillhör de senaste decenniernas giganter inom svensk formgivning och möbeldesign. Han är kanske mest känd för sina möbelklassiker och ikoniska fåtöljer, men gör mycket annat och det han verkligen känner för. Hans vassa formgivarpenna har gett upphov till allt från välritade butiksinredningar till eremitkojor och tofflor. Det här är Mats första större bostadsprojekt – ett projekt som både är något helt eget och något som känns väldigt typiskt för just Mats Theselius.

Mats menar att själva huset är ganska sakligt byggt. Det finns få detaljer och måsten som begränsar gestaltningen. Det gamla trapphuset och den K-märkta fasaden kommer dock att vara kvar i sitt ursprungliga skick. Mats menar att det duger gott och gillar att det är mycket som måste uppfinnas och läggas till. Mats har skissat de flesta detaljer i huset – köksinredning, förvaringsmöbler, badrumdetaljer, badkar, hängare, klädhängare, dörrhandtag, golvplattor, tapeter och belysning. – Jag har jobbat med gamla hus förut och det är likadant här, det blir huset som styr. Det är mycket att förhålla sig till, mycket som jag gillar och har respekt för. Det handlar om att göra så lite som möjligt, lyfta fram det som kan lyftas fram och lägga till det som saknas. Jag låter husets kvaliteter styra processen, det är bara att hänga med.

Funktionalism möter lyx

Utgångspunkten för många lösningar och detaljer har varit att förena funktion med exklusiva material och genomarbetade detaljer. En kontrast som ger ett alldeles eget uttryck. – Sopnedkast och postboxar liknar till funktion och utseende klassiska lösningar som varit vanliga sedan 1960-talet, men här är dessa detaljer utförda i klassiska och vackra material. Dörrhandtagen i det inre glaspartiet med pardörrar liknar två infattade diamanter och takarmaturen i mässingsplåt och glas är utförd som ett artificiellt norrsken som långsamt pulserar i ljus. Väggarna är klädda i marmor med horisontella linjer och guldfriser på sidorna. Motivet är här koltrastar och körsbär, koltrastar gillar nämligen körsbär. När du träder in i genom husets ytterdörr, ett valvbågat trä- och glasparti med smidesdetaljer, så hamnar du inne i husets entrérum. Detta rum avgränsas längre in i huset av ett glasparti likt det vid ytterdörren. Här finns praktiska funktioner som sopnedkast och postlådor. – Som husets enda synliga rum utifrån är det också husets ansikte utåt och det har därför en slags representationsfunktion. Jag har gestaltat det som en lek med olika föreställningar kring begreppet lyx.

Lövverk och körsbärsblom

Mats tänker sig entrérummet som en portal eller sluss som möter utomstående och blir ett skyltfönster för huset. Väl inne i nästa rum så är känslan mer ombonad. Där finns hissen och en korridor som på entréplanet leder ut till trädgården och trapphuset. Här är väggarna klädda med lövverksmönstrade tapeter. Golven är rikt mönstrade och rummen upplysta av klasar av mindre hängande taklampor formgivna som körsbärsblommor. – Idén med lövverksmotivet är förutom en påminnelse och närvaro av naturen också en lek mellan inne och ute. Naturmotiv med fåglar, blommor och lövverk känns dessutom som något som klingar bra ihop med den här anrika byggnaden. I bästa fall kan det skapa en känsla av att vi förbinder dåtiden med nutiden.


Aktuella Projekt


Tillbaka till toppen
Top
Close
Glommen & Lindberg använder cookies för att göra din upplevelse bättre och ditt besök på hemsidan bekvämare. Läs mer om cookies och hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Jag accepterar
Lämna webbplatsen